Hoe haal je als werkgever alles uit een sollicitatiegesprek?

Nieuws – 11 Jan 2021 door Shirley Huizinga

In het wervingsproces draait het natuurlijk om het vinden van de juiste kandidaat voor de functie én het bedrijf. Het gaat niet alleen om een goed CV maar ook om de persoonlijke klik met het bedrijf en de collega’s. Dit maakt het sollicitatiegesprek een erg belangrijk onderdeel van het wervingsproces. De uitgenodigde kandidaten voldoen aan de harde criteria en nu is het tijd om de juiste vragen te stellen en er achter komen welke kandidaat het best binnen het bedrijf past. Onderaan de blog vind je een document dat wij hebben samengesteld. Hierin vindt u de verschillende fases van een gesprek en hoe deze doorlopen worden. Lees verder om te zien hoe jij als werkgever alles uit een sollicitatie gesprek kunt halen.

Structuur

Het vaststellen van een duidelijke structuur zorgt ervoor dat er geen vragen onbeantwoord blijven. Tevens verloopt het gesprek dan ook vlot en overzichtelijk. Het stellen van dezelfde vragen maakt ook het vergelijken van kandidaten gemakkelijker. Hiervoor is uiteraard wel de benodigde voorbereiding voor nodig. Bekijk van te voren alle CV’s en motivaties en maak een algemene checklist. Noteer de gespreksonderwerpen die je wil aansnijden en ga deze tijdens elk gesprek in de juiste volgorde af. Gebruik hiervoor ook onze PDF die onderaan de pagina staat.

Twee zien meer dan één

Daarnaast is het raadzaam om niet alleen het gesprek te voeren, maar dit met een collega te doen. Hierdoor kun je samen tot een betrouwbaardere conclusie komen en kun je eventuele twijfels met elkaar delen en uitspreken. Voer het gesprek niet met té veel mensen, dat kan namelijk de structuur van het gesprek beïnvloeden en de kandidaat ongemakkelijk laten voelen.

De 5 fases van het eerste gesprek

Bij RecruitMens hebben wij het eerste sollicitatiegesprek opgedeeld in 5 verschillende fases. Doorloop deze fases en zorg zo voor een professioneel en gestructureerd gesprek. Deze fases staan beschreven in een handig document dat je voor elk gesprek er weer even bij kunt pakken. Bekijk het document hier: PDF structuur sollicitatie gesprek.