Gelukkig nieuwjaar! 2025 is al begonnen, maar voordat we ons volledig richten op wat dit jaar ons gaat brengen, kijken we nog even terug naar de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in december. Van politieke besluiten en economische cijfers tot opvallende onderzoeken over inclusiviteit: dit waren de hoogtepunten die recruiters niet mogen missen.
1. Overheid en zzp’ers: uitstel en onzekerheid
De naderende handhaving op schijnzelfstandigheid hield zowel zelfstandigen als opdrachtgevers flink bezig. De overheid besloot de contracten van zzp’ers die werken aan de hersteloperatie van de toeslagenaffaire te verlengen. Daarnaast werd aangekondigd dat boetes voorlopig uitblijven, wat zorgt voor een ‘zachte landing’. Maar met de Wet DBA in zicht, blijft er veel onzekerheid hangen over de eerste maanden van 2025. Minister Tjeerd van Oostenbruggen gaf in een interview aan dat vooral arbeidsbemiddelaars kritisch gevolgd zullen worden, omdat zij een sleutelrol spelen in het juist naleven van de regels.
2. Flexbranche blijft in zwaar weer
Ondanks de verwachting dat een afname van zzp’ers gunstig zou zijn voor de flexbranche, wijzen de cijfers uit op een ander verhaal. Uit ABU-rapporten blijkt dat 2024 een zwaar jaar was, met dalingen in zowel omzet als uren. Vooral in de administratieve sector was de klap groot (-18% in uren). Positief nieuws kwam er wel uit de industriële sector, waar de omzet met 5% steeg, ondanks een lichte daling in uren. Het wordt interessant om te zien of de flexbranche zich in 2025 weet te herpakken.
3. Kabinet presenteert plannen tegen arbeidsmarktkrapte
Het kabinet publiceerde eindelijk de langverwachte plannen om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden. De ‘brede arbeidsmarktagenda’ richt zich op vijf pijlers, waaronder het verbeteren van de matching en het verhogen van duurzame arbeidsparticipatie. Regionale werkcentra en sectorale ontwikkelpaden spelen hierin een sleutelrol, net als een nieuw mbo-pact. Deze plannen beloven kansen te bieden voor recruiters, met name in kraptesectoren. Het eerste kwartaal van 2025 brengt bovendien een Arbeidsmarkttop, waar verdere afspraken worden gemaakt.
4. Leeftijdsdiscriminatie lijkt af te nemen
Goed nieuws voor 50-plussers op de arbeidsmarkt: uit een onderzoek van Indeed bleek dat hun kansen verbeteren. Werkgevers zien steeds meer de waarde van een diverse leeftijdsopbouw binnen teams. Toch blijven er obstakels: bijna 1 op de 5 werknemers ervaart nog steeds leeftijdsdiscriminatie. Voor een écht inclusieve werkcultuur is er dus nog werk aan de winkel. Zoals Stan Snijders van Indeed stelt: “Diversiteit en inclusiviteit bevorderen samenwerking en productiviteit.”
5. Inclusiviteit: werk aan de winkel
Hoewel er vooruitgang lijkt te zijn, laten onderzoeken zien dat discriminatie op de werkvloer – op basis van leeftijd of beperking – een hardnekkig probleem blijft. Een recent boek van stotteraar Steven de Jong bracht schrijnende voorbeelden aan het licht, en uit Deloitte’s Disability Inclusion@Work-rapport bleek dat veel werknemers met een beperking onvoldoende steun ervaren van hun werkgever. Bijvoorbeeld bij verzoeken om thuiswerken of meer pauzes. Het rapport onderstreept dat bedrijven actief moeten inzetten op inclusiviteit, zowel economisch als moreel.
Wat brengt 2025?
Met nieuwe wetgeving, kabinetsplannen en groeiende aandacht voor inclusiviteit lijkt 2025 een veelbelovend jaar te worden. Blijf op de hoogte van deze trends en zet in op een toekomstbestendige en diverse arbeidsmarkt.
Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie.