Wat speelde er op de Nederlandse arbeidsmarkt in juni 2025? Van stijgende arbeidsproductiviteit tot juridische discussie over uitzendkrachten – deze maand bracht opvallende inzichten voor werkgevers, HR-professionals en recruiters. In deze Recruitment Roundup zetten we de vijf belangrijkste arbeidsmarktontwikkelingen op een rij.
1. Deeltijdwerkers als oplossing voor arbeidsmarktkrapte
In het rapport De krapte als kans benadrukt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat een groot deel van het arbeidspotentieel in Nederland onbenut blijft. Vooral vrouwen, jongeren en mensen met een migratieachtergrond krijgen vaak flexibel of deeltijdwerk aangeboden, zonder dat hier altijd expliciet naar is gevraagd. Werkgevers nemen volgens het SCP vaak ten onrechte aan dat deze groepen hier zelf voor kiezen.
Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat bijna alle deeltijders er financieel op vooruit gaan als ze meer uren gaan werken. Toch wordt het gesprek over urenuitbreiding zelden gevoerd tussen werkgever en werknemer. Het SCP adviseert om dat wél te doen, bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse functioneringsgesprek. Juist door actief de wens tot meer uren bespreekbaar te maken, kunnen werkgevers bijdragen aan het oplossen van de structurele krapte op de arbeidsmarkt.
2. Arbeidsproductiviteit in Nederland stijgt opvallend snel
Na jaren van beperkte groei is de arbeidsproductiviteit in Nederland in een stroomversnelling geraakt. Volgens ING groeide de productiviteit in de afgelopen vier kwartalen met 2,5 procent – de sterkste stijging in ruim tien jaar. Bedrijven lijken efficiënter te zijn gaan werken, mede dankzij investeringen in digitalisering en procesoptimalisatie.
Ook het Economisch Statistisch Bericht (ESB) meldt positieve signalen. Wanneer rekening wordt gehouden met klimaatschade, groeit de productiviteit in Nederland zelfs sneller dan die in de Verenigde Staten. Dat is goed nieuws voor de concurrentiepositie van de Nederlandse economie, zeker in een tijd waarin personeel schaars is en efficiëntie van steeds groter belang wordt.
3. Loonkloof tussen cao- en niet-cao-werknemers neemt af
Een relatief onderbelicht aspect van loonverschillen in Nederland is het verschil tussen werknemers met en zonder cao. Uit recente cijfers van Van Spaendonck blijkt dat werknemers zonder cao gemiddeld €539 per maand meer verdienen dan cao-werknemers. Toch neemt dit verschil langzaam af.
Sinds 2018 stegen cao-lonen met gemiddeld 34,5 procent, terwijl de lonen van niet-cao-werknemers met 29,5 procent stegen. De krappe arbeidsmarkt draagt mogelijk bij aan deze ontwikkeling: individuele onderhandelingsruimte neemt af, terwijl collectieve afspraken zorgen voor meer loonzekerheid. Voor werkgevers betekent dit dat het loonniveau binnen cao’s geleidelijk concurrerender wordt ten opzichte van individuele arbeidsovereenkomsten.
4. Actiegroep vraagt aandacht voor Aziatische specialiteitenkoks
In juni werd in de Tweede Kamer een petitie met ruim 36.000 handtekeningen aangeboden voor het behoud van Aziatische specialiteitenkoks. Door het aflopen van een uitzonderingsregeling kunnen deze koks vanaf 1 januari 2026 geen werkvergunning meer krijgen, wat het voortbestaan van veel Aziatische restaurants in gevaar brengt.
Volgens de initiatiefnemers zijn er vrijwel geen Nederlandse koks te vinden die bereid zijn dit specialistische werk te doen. Tussen 2009 en 2019 verdween al één op de vijf Chinees-Indische restaurants. De actiegroep vraagt de politiek om met een noodoplossing te komen om deze culinaire sector te behouden. Chinees-Indische restaurants zijn sinds 2021 erkend als Nederlands Immaterieel Erfgoed en genereren jaarlijks zo’n 800 miljoen euro omzet. Op 19 juni 2025 startten de eerste rechtszaken om bestaande vergunningen alsnog te verlengen. De uitkomst is nog onzeker.
5. Voorbereidingen voor mogelijk uitzendverbod in de vleessector
Demissionair minister Van Hijum kondigde aan dat er gewerkt wordt aan een mogelijk verbod op uitzendkrachten in de vleessector. Aanleiding zijn structurele misstanden rondom de inzet van arbeidsmigranten in de vleesverwerking. Volgens Van Hijum zijn de problemen “wijdverspreid” en “zorgwekkend”.
De maatregel is geïnspireerd op de aanpak in Duitsland, waar een vergelijkbaar verbod geleid heeft tot betere werkomstandigheden. Een eventueel verbod zou in Nederland op zijn vroegst over een jaar kunnen worden ingevoerd. Tot die tijd krijgt de sector de kans om verbeteringen aan te tonen. De inzet van uitzendarbeid in kwetsbare sectoren komt hiermee nadrukkelijk op de politieke agenda te staan.
Op de hoogte blijven van de laatste arbeidsmarktontwikkelingen?
Wil je als werkgever, recruiter of HR-professional niets missen van de laatste trends en analyses op de Nederlandse arbeidsmarkt? Volg onze maandelijkse Recruitment Roundups en blijf goed geïnformeerd over wet- en regelgeving, loonontwikkelingen en strategische kansen voor jouw personeelsbeleid.
Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal en Eindhoven, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie.