cover-image

Het selecteren van het beste teamlid: Effectieve selectiemethodes voor MKB-bedrijven en HR-professionals

Algemeen 07 Jun 2023

Als recruiter of HR-medewerker sta je voor de uitdaging om de juiste kandidaat te vinden die perfect past bij jouw bedrijf en de openstaande functie. Maar een goed selectieproces is natuurlijk nodig om ervoor te zorgen dat je de meest geschikte kandidaten aanneemt. 

In deze blog zullen we verschillende selectiemethoden bespreken en de voor- en nadelen hiervan. Waaronder vandaag, het doen van een assessment, het afnemen van een persoonlijkheidstest en het houden van groepsinterviews.

Assessments

Een assessment is een methode om de vaardigheden van een kandidaat te testen. Dit kan bestaan uit praktische opdrachten, casestudies of technische tests. Het voordeel van assessments is dat ze objectieve maatstaven bieden om de geschiktheid van een kandidaat voor de functie te beoordelen. Ze geven inzicht in de bekwaamheid en ervaring van een persoon op een specifiek vakgebied. 

Echter, een nadeel van assessments is dat ze mogelijk niet altijd alle capaciteiten van een kandidaat kunnen meten. Andere belangrijke kwaliteiten, zoals persoonlijkheidskenmerken en sociale vaardigheden, komen mogelijk niet voldoende naar voren in een puur vaardigheidstest.

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten zijn gericht op het identificeren van de kwaliteiten, valkuilen, teamrollen en teambijdragen van een kandidaat. Ze evalueren persoonlijkheidskenmerken, communicatiestijlen en gedragspatronen. Het voordeel van persoonlijkheidstesten is dat ze inzicht bieden in de compatibiliteit tussen een kandidaat en de bedrijfscultuur. Ze helpen ook bij het identificeren van sterke en zwakke punten, waardoor je een beter beeld krijgt van de potentiële prestaties van een kandidaat in de functie. 

Een nadeel is echter dat persoonlijkheidstesten subjectief kunnen zijn en mogelijk geen volledig beeld geven van de complexiteit van een individu.

Groepsinterviews

Een groepsinterview is gericht op samenwerking, openheid en gedrag binnen een groep. Dit geeft inzicht in hoe een kandidaat zich gedraagt en verhoudt tot anderen. Dit is vooral relevant omdat het ook laat zien hoe iemand zich in jouw team zou kunnen gedragen. Het voordeel van groepsinterviews is dat ze de mogelijkheid bieden om te zien hoe een kandidaat functioneert binnen een team, wat cruciaal kan zijn voor bepaalde functies. Tevens kan het inzicht geven in de dynamiek en connectie  tussen potentiële teamleden

Een nadeel van groepsinterviews is dat ze kunnen leiden tot sociaal wenselijke antwoorden of dat extraverte kandidaten oververtegenwoordigd kunnen zijn.

Het combineren van deze selectiemethodes kan helpen om een completer beeld van een kandidaat te krijgen.

Ben jij benieuwd naar wat jij het beste kunt inzetten voor jouw organisatie of welke specifieke test je het beste kunt gebruiken?  Of gewoonweg meer weten? Neem contact op met Maarten van Steenbergen, Eigenaar van RecruitMens en Recruitmentspecialist. Te bereiken op +31624855790

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.