cover-image

Zoek je een topcollega? Vraag het aan de expert: Je eigen medewerker!

Algemeen 05 Sep 2023 door Maarten van Steenbergen

Hoe organisaties medewerkers kunnen betrekken bij het werven van nieuwe collega's

Inleiding

Het werven van talent is een van de grootste uitdagingen voor bedrijven in de huidige concurrerende markt. Het wordt echter vaak over het hoofd gezien dat een van de beste bronnen voor potentiële nieuwe medewerkers al binnen de organisatie aanwezig is: de huidige medewerkers. Bij RecruitMens geloven we sterk in de kracht van 'employee referrals', ofwel aanbevelingen door eigen medewerkers, als een effectieve wervingsstrategie. In deze blog bespreken we waarom dit een waardevolle aanpak is en geven we enkele praktische handvatten om dit in uw organisatie toe te passen.

Waarom eigen medewerkers betrekken?

Vertrouwen en cultuurfit

Mensen zijn eerder geneigd te vertrouwen op de aanbevelingen van hun collega's dan op een vacaturetekst. Een medewerker die iemand aanbeveelt, heeft vaak een goed beeld van zowel de organisatie als van de persoon die hij/zij aanbeveelt, wat de kans op een goede 'cultuurfit' verhoogt.

Kosten- en tijdbesparing

Wervingsprocessen zijn vaak lang en kostbaar. Medewerkers kunnen het proces aanzienlijk verkorten door direct geschikte kandidaten aan te dragen.

Kwaliteit van aannames

Studies hebben aangetoond dat werknemers die via referrals zijn aangenomen, doorgaans langer in dienst blijven en beter presteren dan andere werknemers.

Praktische handvatten voor implementatie

 1. Maak het makkelijk
  Zorg dat het proces om iemand aan te bevelen eenvoudig en toegankelijk is. Dit kan bijvoorbeeld via een digitaal formulier op het intranet of via een speciale app.
 2. Stimuleer met beloningen
  Hoewel de intrinsieke motivatie om het bedrijf te helpen belangrijk is, kan een kleine financiële bonus of een andere vorm van beloning een extra stimulans zijn.
 3. Open communicatie
  Medewerkers moeten op de hoogte zijn van openstaande vacatures en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Regelmatige updates kunnen helpen om het bewustzijn te vergroten.
 4. Train je medewerkers
  Niet iedereen weet hoe je een goede aanbeveling doet. Overweeg een korte training of workshop om medewerkers te leren hoe ze hun netwerk kunnen aanspreken.
 5. Meet en evalueer
  Meet het succes van uw 'employee referral'-programma om te begrijpen wat werkt en wat niet. Dit kunnen harde KPI's zijn, zoals het aantal aangenomen referrals, maar ook zachte indicatoren zoals medewerkerstevredenheid.
Conclusie
Het betrekken van eigen medewerkers in het wervingsproces heeft verschillende voordelen, van een hogere kwaliteit van nieuwe aannames tot kostenbesparing. Met de juiste aanpak en systemen kan elk bedrijf van deze voordelen genieten. Zoek je meer hulp bij het opzetten van een effectief 'employee referral'-programma? RecruitMens is er om je bij elke stap te begeleiden. Neem contact met ons op voor meer informatie.
 
 
 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.