cover-image

Hoe verloopt een recruitmentproces? Stap 1: Voorbereiden

Algemeen 30 Jan 2024 door Daniëlle van Ravenswaaij

In recruitment zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om de ideale kandidaat te kunnen vinden. In deze nieuwe blogreeks leggen wij die stappen uit. We beginnen bij de eerste: voorbereiden.  Het is verleidelijk om snel een nieuwe vacature online te plaatsen zonder al te veel nadenken, maar dan kan het misschien lang duren voordat je je perfecte werknemer vindt. Dus is het belangrijk om eerst over wat dingen na te denken voordat je je wervingsproces in gaat. Want een goede voorbereiding is het halve werk. 😉  

Personeelsplanning: Het begint met het opstellen van een gedegen personeelsplan. Hiermee krijg je inzicht in de huidige bezetting, toekomstige projecten en groeiplannen. Het helpt je te bepalen of er überhaupt ruimte is voor een nieuwe medewerker. 

Personeelsbehoefte en werkaanbod: Het is van cruciaal belang om de behoefte aan nieuw personeel nauwkeurig af te stemmen op het beschikbare werk. Overweeg hoe de nieuwe rol past binnen het team en de bedrijfscultuur. Het is niet slechts een kwestie van iemand aannemen; het gaat erom de juiste persoon voor de job te vinden. 

Overweeg tijdelijke oplossingen: Soms kan het nodig zijn om slechts tijdelijk personeel aan te nemen, bijvoorbeeld voor een specifiek project of seizoensgebonden werk. Dit is het moment om te onderzoeken of uitzend- of detacheringsbureaus een haalbare oplossing zijn, die flexibiliteit bieden zonder langetermijnverplichtingen. 

Bereken de Personeelskosten: Het is cruciaal om de personeelskosten nauwkeurig te berekenen. Dit omvat niet alleen het salaris van de nieuwe medewerker, maar ook bijkomende kosten zoals sociale verzekeringen, training, apparatuur en kantoorruimte. Deze financiële inzichten helpen je om een realistisch beeld te krijgen van de impact van een nieuwe aanwerving.  

Een zorgvuldige voorbereiding vormt de basis voor een succesvolle match. In de volgende stappen van deze blogreeks gaan we dieper in op het wervings- en selectieproces zelf. Blijf ons volgen om meer te leren over de verschillende aspecten van recruitment!  

Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Wij helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.