cover-image

Hoe verloopt een recruitmentproces? Stap 2: Vacature opstellen

Algemeen 31 Jan 2024 door Daniëlle van Ravenswaaij

In recruitment zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om de ideale kandidaat te kunnen vinden. In deze nieuwe blogreeks leggen wij die stappen uit. Vandaag gaan we het hebben over stap 2: de vacature opstellen. Want wat moet er nou allemaal in staan, en hoe schrijf je een goede vacaturetekst?  

Het opstellen van een wervende vacaturetekst is een cruciale stap in het aantrekken van geschikte kandidaten. Hoe je tot zo'n tekst komt, die niet alleen je doelgroep aanspreekt maar ook het juiste talent aantrekt, ontdek je tijdens een vacature-intake. In dit gesprek, dat je bijvoorbeeld kunt voeren met een corporate recruiter of een medewerker van het wervingsbureau dat je hebt ingeschakeld, worden belangrijke details besproken. Denk aan de functie, het functieprofiel, de bedrijfscultuur en specifieke wensen. 

Een vacaturetekst ziet er ongeveer zo uit: Je begint met een goede titel om meteen de aandacht te trekken. De tekst begint met een prikkelende inleiding die de functie en het bedrijf op een positieve manier introduceert. Vervolgens worden de functie-eisen en verantwoordelijkheden specifiek en helder beschreven, zodat kandidaten kunnen beoordelen of ze geschikt zijn. Het belichten van de bedrijfscultuur en het aanbieden van aantrekkelijke voordelen, zoals salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, is ook van groot belang om potentiële kandidaten te overtuigen. Daarnaast moet de tekst een duidelijke sollicitatieprocedure bevatten, zodat kandidaten weten hoe ze kunnen solliciteren en wat er van hen verwacht wordt. Ten slotte is het cruciaal om contactinformatie te verstrekken voor eventuele vragen en opvolging. 

In de volgende stappen van deze blogreeks gaan we dieper in op het wervings- en selectieproces zelf. Blijf ons volgen om meer te leren over de verschillende aspecten van recruitment! 

Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.