cover-image

Hoe verloopt een recruitmentproces? Stap 4: Selectie

Algemeen 06 Feb 2024 door Daniëlle van Ravenswaaij

In recruitment zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om de ideale kandidaat te kunnen vinden. In deze nieuwe blogreeks leggen wij die stappen uit. Vandaag gaan we het hebben over stap 4: het selecteren van kandidaten. Hopelijk heeft jouw vacature veel mensen aangetrokken en nu is het tijd om de beste eruit te kiezen. Maar welke criteria moet je daarvoor gebruiken? 

CV-check en motievatiebrief: De eerste stap in het selectieproces is meestal het beoordelen van de CV's en motivatiebrieven van de sollicitanten. Tijdens deze fase bekijk je de relevante werkervaring, opleidingen en vaardigheden van elke kandidaat. Dit helpt je om een eerste indruk te krijgen van hun geschiktheid voor de functie. Let op consistentie in werkgeschiedenis en kijk of de kandidaat voldoet aan de basisvereisten die je in de vacature hebt vermeld.  

Telefonische screening: Een telefonische screening is een handige manier om meer te weten te komen over de kandidaten voordat je ze uitnodigt voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek kun je hun communicatieve vaardigheden beoordelen, meer te weten komen over hun motivatie en interesse in de functie, en eventuele vragen stellen over hun CV. Dit kan helpen om de lijst met potentiële kandidaten te verkleinen en degenen die het meest veelbelovend lijken verder te overwegen. 

Referenties opvragen: Het checken van referenties kan handig zijn. Dit biedt je inzicht in het verleden en de prestaties van de kandidaat vanuit het perspectief van voormalige werkgevers of collega's. Het kan je helpen om te bepalen of de kandidaat past binnen de cultuur van je organisatie en of ze in staat zijn om de taken uit te voeren waarvoor ze solliciteren. 

Assesments en tests: Afhankelijk van de aard van de functie kun je overwegen om assessments of tests af te nemen. Deze tests kunnen variëren van cognitieve vaardigheidstests tot persoonlijkheidsassessments en praktische vaardigheidstests. Ze helpen bij het beoordelen van de bekwaamheid en geschiktheid van de kandidaat op een gestandaardiseerde manier. Dit kan vooral nuttig zijn bij technische of gespecialiseerde functies.  

In de volgende stap van onze blogreeks over recruitment zullen we ingaan op hoe het sollicitatieproces. Blijf ons dus volgen voor meer waardevolle inzichten in het wervingsproces! 

Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie. 

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.