cover-image

Hoe verloopt een recruitmentproces? Stap 6: Aanstellen kandidaat

Algemeen 13 Feb 2024 door Daniëlle van Ravenswaaij

In recruitment zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om de ideale kandidaat te kunnen vinden. In deze nieuwe blogreeks leggen wij die stappen uit. Vandaag gaan we het hebben over stap 6: het aanstellen van de kandidaat. Het is gelukt de juiste match te vinden! Nu is het tijd om nog wat laatste dingen te regelen. Waar moet je dan aan denken?   

Aanstellingsgesprek: Het aanstellingsgesprek heeft meerdere doelen: ten eerste dient het om de laatste vragen van de kandidaat te beantwoorden en eventuele onzekerheden weg te nemen. Daarnaast is het een gelegenheid om de details van de functie en de verwachtingen van de werkgever duidelijk te communiceren. Tijdens het gesprek is het van belang om de arbeidsvoorwaarden, het salaris, de werktijden en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen en pensioenregelingen te bespreken. Dit is het moment om eventuele specifieke afspraken te maken, bijvoorbeeld over flexibele werktijden of andere individuele behoeften van de kandidaat.  

Opstellen Arbeidsovereenkomst: Met de uitkomst van het aanstellingsgesprek in gedachten is het tijd om een arbeidsovereenkomst op te stellen. De arbeidsovereenkomst is een juridisch document dat de afspraken tussen werkgever en werknemer vastlegt. In de arbeidsovereenkomst dienen onder andere de functieomschrijving, het salaris, de arbeidsduur, de proeftijd (indien van toepassing), en de duur van het contract vermeld te worden. Het is ook verstandig om clausules op te nemen met betrekking tot geheimhouding, concurrentiebeding en eventuele andere relevante voorwaarden. Zorg ervoor dat de kandidaat de overeenkomst goed begrijpt en de kans heeft om vragen te stellen voordat hij of zij deze ondertekent.  

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): Afhankelijk van de aard van de functie en de branche waarin je organisatie actief is, kan het nodig zijn om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen voor de nieuwe medewerker. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van de persoon in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke functie. Dit is vooral van belang in sectoren waarin met vertrouwelijke informatie wordt gewerkt of waarin de veiligheid van anderen een rol speelt. Het aanvragen van een VOG kan soms enige tijd in beslag nemen, dus het is verstandig om hier tijdig mee te beginnen. Zorg ervoor dat je de kandidaat op de hoogte brengt van deze vereiste en hem of haar ondersteunt bij de aanvraagprocedure.  

Onboarding: De kandidaat officieel aangenomen! Nu is het tijd voor de overgang naar de onboardingfase. Hier begint de nieuwe medewerker zich vertrouwd te maken met de organisatie, de collega's en zijn of haar nieuwe rol. Een goede onboarding is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de kandidaat snel en effectief kan integreren in het team en productief kan zijn in zijn of haar nieuwe functie. 

In stap 6, het aanstellen van de kandidaat, komt het wervingsproces tot een eind. Het is de beloning voor al het harde werk dat is verricht in de voorgaande stappen en het begin van een nieuwe fase voor zowel de werkgever als de werknemer. Een zorgvuldige en gestructureerde aanpak in deze fase zorgt ervoor dat de nieuwe medewerker met vertrouwen aan zijn of haar nieuwe baan kan beginnen, wat uiteindelijk leidt tot een succesvolle en duurzame arbeidsrelatie. 

Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.