cover-image

Recruitment Roundup: Het belangrijkste nieuws van augustus 2024

Nieuws 24 Sep 2024 door Daniëlle van Ravenswaaij

Augustus bracht een aantal opvallende veranderingen in de recruitmentwereld. Hier zijn de vijf meest interessante ontwikkelingen van de afgelopen maand:

1. Productiviteit onder druk
Een zorgwekkende trend die weinig aandacht heeft gekregen, is de daling in arbeidsproductiviteit, zoals gemeld door het CBS. Hoewel de productiviteit in de afgelopen 50 jaar meer dan verdubbeld is, vond de grootste groei plaats tussen 1974 en 2013, met een jaarlijkse toename van gemiddeld 1,5%. De laatste tien jaar bleef die groei steken op slechts 0,4% per jaar. In 2023 was er zelfs een daling. Opvallend is dat andere landen, zoals Ierland, wél flinke productiviteitsstijgingen laten zien. Experts, zoals Barbara Baarsma, pleiten daarom voor meer investeringen in onderwijs en innovatie om de productiviteit te verbeteren.

2. Vaste contracten in opkomst
Het CBS rapporteerde ook dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt stagneert, terwijl vaste contracten aan populariteit winnen. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsovereenkomst is inmiddels gestegen tot 5,5 miljoen, mede door de krapte op de arbeidsmarkt. Werknemers hebben hierdoor meer onderhandelingsmacht en eisen vaker een vast contract. Interessant is dat niet alleen het aantal vaste contracten toeneemt, maar ook het aantal zzp’ers blijft groeien, ondanks de aangekondigde strengere handhaving op schijnzelfstandigheid.

3. Blijvende tekorten in de accountancy
De accountancysector blijft kampen met personeelstekorten, ondanks goede arbeidsvoorwaarden. Volgens ING Research zullen deze tekorten ook de komende jaren blijven bestaan, onder andere door toenemende vraag naar adviesdiensten en nieuwe regelgeving, zoals de verplichte duurzaamheidsrapportages (CSRD). Ruim de helft van de accountantskantoren heeft inmiddels te weinig personeel, wat ertoe leidt dat ze selectiever worden in het aannemen van nieuwe klanten.

4. Sturen op opleidingskeuze werkt nauwelijks
Uit recent onderzoek blijkt dat het moeilijk is om studenten te sturen naar opleidingen in sectoren met tekorten. Zelfs met ambitieus beleid zou dit slechts 32.000 extra afgestudeerden per jaar opleveren. Voor sectoren zoals techniek moeten niet alleen de opleidingen aantrekkelijker worden, maar ook de arbeidsvoorwaarden en werktijden. Het meest effectieve beleid om studiekeuzes te beïnvloeden, blijkt vroege loopbaanoriëntatie te zijn.

5. Amerikaanse bedrijven stoppen met diversiteitsprogramma's
In de Verenigde Staten lijkt de trend rondom diversiteitsprogramma’s te keren. Grote bedrijven zoals Harley-Davidson, Starbucks en Ford hebben aangekondigd hun inspanningen op dit gebied terug te schroeven. Deze beslissingen komen vaak onder druk van conservatieve activisten op sociale media. De vraag is of deze beweging ook in Europa voet aan de grond zal krijgen.

Blijf onze blog volgen voor meer updates over de nieuwste ontwikkelingen in recruitment!

Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie. 

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.