cover-image

Recruitment Roundup: Het belangrijkste nieuws van juni 2024

Nieuws 01 Jul 2024 door Daniëlle van Ravenswaaij

Juni bracht opvallende veranderingen in de wereld van recruitment. Hier zijn de vijf belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje.

1. Kansen blijven ondanks minder krapte

Ook in juni 2024 zagen we veranderingen in de arbeidsmarkt. De Europese Commissie drong aan op overheidsingrijpen, vooral met betrekking tot flexibilisering, terwijl het UWV meldde dat de krapte iets afnam. Beroepen zoals fitnessinstructeur, reisadviseur, schoenmaker, docent aardrijkskunde of maatschappijleer, advocaat, hydroloog en waterbeheeradviseur blijven echter gewild. Slechts 41% van de organisaties biedt regelmatig opleidingsmogelijkheden aan, wat zorgt voor uitdagingen in het aantrekken van het juiste personeel.

2. A.I. in HR: Veel potentieel, weinig gebruik

Uit onderzoek van IMK Opleidingen blijkt dat hoewel 90% van de HR-medewerkers bekend is met A.I.-tools als ChatGPT en Midjourney, slechts 36% deze daadwerkelijk gebruikt. ChatGPT is het populairst, met 52% die het inzet voor recruitmentwerkzaamheden. HR-professionals zien vooral potentieel in A.I. voor het schrijven van vacatureteksten (80%) en advies voor trainingen en ontwikkelmogelijkheden (73%).

3. Krapte in logistiek blijft

In de transport- en logistieksector blijft de krapte een uitdaging. Uit onderzoek van Protime blijkt dat 41% het niet kunnen vinden van personeel de grootste uitdaging vindt voor de komende vijf jaar. Veel organisaties investeren in wervingsadvertenties (34%) en automatisering van repetitieve taken om de productiviteit te verhogen (54%).

4. Salaristransparantie loont

Uit onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt dat vacatures met salarisinformatie 51% meer respons krijgen. Voor 83% van de werkzoekenden speelt salarisinformatie een cruciale rol bij hun keuze. Vanaf volgend jaar zijn bedrijven verplicht deze gegevens te delen, wat voor meer transparantie zal zorgen.

5. Deeltijdpensioen biedt kansen

Onderzoek van de Pensioenfederatie toont aan dat veel Nederlanders (tussen 47 en 67 jaar) niet weten dat ze AOW kunnen ontvangen en toch door kunnen werken. Dit zou een verlichting kunnen bieden op de krappe arbeidsmarkt. Het aantal doorwerkers steeg sinds 2013 met 140%, van 105.000 naar 254.000 in begin 2024.

Voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in recruitment, blijf onze blog volgen.

Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.