cover-image

Recruitment Roundup: Het belangrijkste nieuws van maart 2024

Nieuws 24 Apr 2024 door Daniëlle van Ravenswaaij

De recruitmentwereld staat nooit stil. Er is vorige maand veel gebeurd, en we hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor je samengevat:  
 
1. Vrouwen op de arbeidsmarkt:  
Maart staat bekend om zijn focus op vrouwennieuws, met Internationale Vrouwendag op 8 maart als hoogtepunt. Dit jaar bracht onderzoek naar voren dat de positie van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt is verslechterd in vergelijking met andere landen. Hoewel Nederlandse werkende vrouwen optimistischer zijn over hun carrière, voelen ze zich tegelijkertijd het meest ongemakkelijk in Europa om promotie te vragen. Onderzoek wijst uit dat een afdwingbaar quotum voor vrouwen in raden van commissarissen effectiever is dan streefcijfers. 
  
2. Wetsvoorstel concurrentiebeding: 
In maart werd het wetsvoorstel voor het nieuwe concurrentiebeding officieel ingediend voor internetconsultatie. Dit voorstel beperkt het concurrentiebeding tot maximaal 12 maanden en vereist een duidelijke motivering van werkgevers voor de noodzaak ervan. Zowel werkgevers als werknemers zijn over het algemeen positief over deze veranderingen. 
  
3. AI Act en werving & selectie: 
Het Europees Parlement nam vorige maand de AI Act officieel aan, wat het eerste juridische kader voor AI introduceert. Het gebruik van AI in werving en selectie wordt beschouwd als een "hoog risico"-gebied, wat betekent dat aanbieders van AI-diensten moeten voldoen aan strikte regels om eerlijkheid, transparantie en verantwoordelijkheid te waarborgen. 
  
4. Impact van de woningmarkt op de arbeidsmarkt: 
Onderzoek wijst uit dat de krapte op de woningmarkt invloed heeft op de arbeidsmarkt. Een aanzienlijk aantal starters heeft wel eens niet gesolliciteerd vanwege de woningmarkt, en velen pleiten voor meer ondersteuning van werkgevers bij het vinden van woonruimte. Dit benadrukt het belang van huisvesting als arbeidsvoorwaarde. 
  
5. Regionale werkcentra voor werkzoekenden: 
Het UWV en de Vereniging Nederlandse Gemeenten riepen op tot de oprichting van Regionale Werkcentra in elke arbeidsmarktregio. Deze centra zullen mensen zonder werk helpen bij het vinden van werk en omscholingstrajecten aanbieden, wat van cruciaal belang is gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. 
  
Voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in recruitment, blijf onze blog volgen. 

Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.