cover-image

Recruitment Roundup: Het belangrijkste nieuws van mei 2024

Nieuws 31 May 2024 door Daniëlle van Ravenswaaij

Mei bracht opvallende veranderingen in de wereld van recruitment. Hier zijn de vijf belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje.

1. Initiatief voor gelijke kansen
Hoewel het wetsvoorstel voor Gelijke Kansen bij Werving en Selectie niet werd aangenomen, lanceerden recruiters het platform Recruiters voor Rechtvaardigheid. Op 27 mei tekenden meer dan 50 bedrijven de verklaring ‘Gelijke Kansen’. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toonde zich tevreden en benadrukte het belang van gelijke kansen bij werving en promotie. Bedrijven kunnen ondersteuning krijgen vanuit de Ontwikkelagenda van SZW.

2. Experiment met sollicitatieplicht voor WW’ers
De komende vier jaar zal een experiment plaatsvinden met 100.000 WW-gerechtigden om te onderzoeken of de sollicitatieplicht effectief is. Het onderzoek verdeelt deelnemers in drie groepen: met sollicitatieplicht, zonder sollicitatieplicht, en met maatwerkafspraken. Minister Van Gennip hoopt hiermee effectief beleid te kunnen vormen om WW’ers weer aan het werk te helpen.

3. Risico's bij uitzendkrachten
De screening van uitzendkrachten blijkt vaak onvoldoende, wat risico's met zich meebrengt voor corruptie en criminele ondermijning. Bij de Belastingtelefoon en op Schiphol zijn gevallen van dergelijke ondermijning geconstateerd. Dit wordt versterkt door lage lonen, tijdelijke contracten en zwakke binding met de werkgever.

4. Leeftijdsdiscriminatie hardnekkig
Leeftijdsdiscriminatie blijft de meest voorkomende vorm van discriminatie in Nederland, aldus het Talent Trends-onderzoek van PageGroup. Er is echter een positieve beweging zichtbaar, met discussies op LinkedIn en campagnes gericht op ouderen. Radboud-econoom Kim Fairley pleit voor een open houding richting oudere werknemers, zonder dat subsidies het verkeerde signaal geven.

5. CV-Inbreuk op Werk.nl
Op 4 mei kreeg een account op werk.nl ongeoorloofde toegang tot een groot aantal cv’s. Judith Duveen van UWV noemde het incident zeer kwalijk en verzekerde dat maatregelen zijn genomen. Dit is de tweede keer dat het UWV met een dergelijke inbreuk te maken heeft, na een vergelijkbaar incident in 2019.

Voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in recruitment, blijf onze blog volgen.  

Op zoek naar de juiste mensen voor uw team? RecruitMens, gevestigd in Veenendaal, staat voor u klaar. Wij zijn experts in recruitment marketing, jobmarketing en employer branding. Laat ons u helpen met het schrijven van vacatureteksten, het creëren van wervende content en het vinden van de perfecte kandidaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een succesvolle werving en selectie. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.